Zaznavanje nevarnih razmer na cestah - RoadWatch

Varnejša in trajnostna prihodnost prometa

Mesta po vsem svetu so pod ogromnim pritiskom, da se odzovejo na izzive urbanizacije, rešijo vprašanje optimizacije in prometne varnosti ter onesnaževanja okolja.

Zato se razvijajo nove strategije za trajnostno upravljanje prometa, ki vključujejo platforme za avtonomna vozila, ki bodo postala sestavni del našega življenja – in to ne v daljni prihodnosti. A za trenutek se vrnimo v sedanjost.

Pametne cestne tehnologije danes rešujejo nekatere od omenjenih težav. Pri TeleGroup smo razvili RoadWatch, pametni sistem za samodejno zaznavanje nevarnih razmer na mestnih cestah, ki reši dve težavi naenkrat: izboljša varnost udeležencev prometa in pomaga pristojnim podjetjem optimizirati proces vzdrževanja cestne infrastrukture pozimi.

Naše rešitve

Kaj je RoadWatch, komu je namenjen in kako deluje?

RoadWatch je IoT rešitev, posebej razvita z namenom, da mestnim službam pomaga pozimi zagotoviti čiste in prehodne ceste, kar zahteva podrobno načrtovanje in maksimalno učinkovitost.

Čeprav ne moremo vplivati ​​na vreme, naš IoT sistem, ki je sestavljen iz množice senzorjev, LoRaWAN-omrežij in spletne aplikacije, v realnem času zazna in obvesti ustrezne službe, na katerih odsekih ceste je vlaga, sneg in led, ter jim pomaga prednostno razporediti zimske vzdrževalne operacije.

Senzorji so nameščeni v neposredni bližini ali na sami cesti. Dan in noč merijo temperaturo, vlago in zračni tlak ter podatke pošiljajo v centralni informacijski sistem, ki nadalje izračuna dejanske meteorološke podatke z vnaprej določenimi parametri za napovedovanje in odkrivanje nevarnih razmer na cestah. Po tem se na interaktivnem zemljevidu mesta sprožijo alarmi na vseh odsekih, kjer obstaja realna nevarnost ledu, poledice in kopičenja snežne odeje. Nato pristojne službe na podlagi natančnih podatkov o lokacijah in dejanskem stanju cestne infrastrukture aktivirajo svoje ekipe, ki vnaprej vedo, katere ceste so prednostna naloga prvega, drugega ali tretjega reda. RoadWatch je uporabno orodje in še en košček sestavljanke rešitev pametnega mesta. V kombinaciji z ITS rešitvami bodo mestne službe učinkovitejše in uspešnejše pri svojem delu!

  • — Vpogled v natančne meteorološke podatke senzorjev v realnem času in pravočasen odziv reševalnih služb v skladu z dejanskimi razmerami na cestah
  • —  Popolnoma nov in učinkovitejši model vzdrževanja cest z zmanjšanjem obratovalnih stroškov
  • —  Optimizacijo porabe soli za odtajanje cest
  • —  Samodejno ustvarjanje različnih poročil glede na specifične poslovne potrebe
  • —  Optimalen pretok prometa in boljšo kakovost življenja v mestu
  • —  Večjo varnost ljudi in manjše število prometnih nesreč

RoadWatch je zasnovan kot popolnoma modularna in razširljiva IoT rešitev, ki spreminja način, kako mestne službe, odgovorne za vzdrževanje cestne infrastrukture, opravljajo vzdrževalna dela.

Trenutno razvijamo koncept povezovanja mestne službe in meščanov, ki bo na več ravneh vplival na višjo kakovost življenja v mestih.

—  Razvijamo mobilno aplikacijo za meščane, ki bodo lahko v realnem času spremljali, na katerih delih ceste je poledica in kje so zastoji, s samodejnim obveščanjem o alternativnih poteh
—  Razvijamo integracijo informacijskih zaslonov in informacijskih miz, ki bodo prikazovali informacije in opozorila o nevarnih razmerah na mestnih cestah
—  In še veliko več…

Pri TeleGroup Slovenija ponujamo zasnovo in razvoj rešitve pametnega mesta po sistemu »na ključ«, namestitev LoRaWAN-omrežja, dobavo opreme in usposabljanje končnih uporabnikov, kako čim učinkoviteje in čim bolj uspešno izkoristiti vse, kar ponuja rešitev RoadWatch.

Pogovorimo se o RoadWatch.